top of page

O, O, Ode aan mijn Oma.

In mijn lessen verwijs ik regelmatig naar mijn Oma.

Dat komt omdat zij vaak een grote inspiratiebron was/ is voor mijn yogalessen. Niet alleen heeft zij invloed gehad op het thema en inhoudt van de lessen, maar ook is zij mede met mijn moeder de aanleiding dat ik yoga ben gaan volgen en, heb besloten mijn eigen yogaschooltje op te zetten.

Mijn oma zetten mij op heel jonge leeftijd al met haar op de mat, om samen haar yoga practice te doen, iets wat begin jaren 80 nog niet zo alledaags was. Later ging ik met mijn moeder naar yogalessen.

Maar niet alleen met yoga was mijn oma modern en vooruitstreven. Ook met het opkomen voor vrouwenrechten en het dragen van broeken op jonge leeftijd. Daarnaast vertelde ze mij, dat ze wel een geloof aanhing, maar al snel niet meer geloofde in de kerk en wat “de mensen” van het geloof hadden gemaakt.

Daarnaast heeft ze zich ook enorm ingezet voor haar medemens.Ze heeft op haar 62ste slachtofferhulp in Oss opgezet en was zelf werkzaam als slachtofferhulp tot haar 77ste levensjaar . Ook deed ze vrijwilligerswerk voor de “Emmaus” en gaf crisisopvang aan jongeren die niet meer thuis konden wonen. Kortom ze deed dus enorm veel karma-yoga. (Anderen onbaatzuchtig dienen).

Toen zij hiervoor een lintje kreeg, heeft ze deze nooit gedragen. Dit was omdat ze niet veel waarde hechten aan het uitdelen van lintjes. Aan de een kant had dit te maken met nederigheid en aan de andere kant ook dat ze vond dat sommige mensen er geen hadden moeten hebben, haha.Op haar uitvaart werd er een kaars gebrand, die symbolisch werd uitgeblazen aan het eind van de dienst. Dit omdat mijn oma een vurig en passioneel persoon was. Als ze ergens voor stond, dan ging ze er ook echt voor. Maar ook omdat ze voor veel mensen het lichtje in het donker was en hun liefdevol meenam aan de hand en zo hun hielp om hun leven weer op de rit te krijgen.

Mijn oma was en is nog steeds mijn vrouwelijke sjamaan, mijn voorbeeld. Vooral op het vlak van Yoga, onbaatzuchtig dienen, nederigheid, passie maar ook vurigheid, staan voor wat je geloofd, niet alles zomaar aannemen en niet opgeven als je je levenspad, je dharma volgt.

Bedankt oma, ik ben heel blij dat ik je gekend heb!

Lieve zonnegroetjes,

Stefanie


78 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 commentaire


Wat een prachtige ode aan jouw lieve oma, Stefanie.❤️

J'aime
bottom of page